#FUTBOLCAT 24/7
24 HORES AL DIA, 7 DIES A LA SETMANA
Twitter Facebook YouTube YouTube

OPINIÓ

text Tots bojos
29-08-2013 09:30 per Gonzalo de Melo

Alemanya, motor de l'economia europea, se n'en fot dels preus del futbol a Espanya. Imatge corresponent a un Schalke 04 - Athletic de la temporada 2011-2012

 

 

 

Inici de competició. Inici de sensacions, d’adéu a, probablement, una de les parts més odioses del futbol: la pretemporada. Per futbolistes, aficionats, directius i fins i tot entrenadors, que semblen gaudir amb partits tediosos, de moltíssima calor i on el jugador encara no pot respondre perquè encara té la sorra de la platja enganxada als peus.

 

I la Lliga comença amb els millors preus. Accessibles, propers, populars. D’aquests que un 25 d’agost et venen ganes d’apropar-te al Municipal i veure l’equip del teu poble. A l’entrada pagues 10, 12, 15€. Que ens sobra. Que l’atur ens sona a xino, que el país funciona d’allò més bé i, que coi, que ens ho podem permetre.

 

El mínim que pagaràs, aficionat fidel a la Tercera divisió, seran els 8€ que et costarà presenciar a Vilatenim el Figueres-Palamós. Perquè si vols anar al Manlleu-Terrassa o al Cerdanyola-Masnou pagaràs 12€. De mitjana, en aquesta jornada, pagaràs 10€ per l’espectacle. Estimat aficionat; aquí tens la llista de preus corresponents a una entrada general per a la primera jornada de Lliga a #3div5:

    

 

 

-       Figueres - Palamós: 8€.

-       Cerdanyola - Masnou: 12€.

-       Europa - Cornellà: 10€.

-       Manlleu - Terrassa: 12€.

-       Rubí - Gramenet: 12€.

-       Castelldefels - Santboià: 10€.

-       Ascó - Vilafranca: 10€

-       Montañesa - Gavà: 10€

-       Vilassar de Mar - Santfeliuenc: 10€

-       Pobla de Mafumet - Rapitenca: 10€

 

 

No parem. Posem un exemple de la següent jornada, que ens depara un Rapitenca – Figueres. El duel de l’AP-7. Autopista de Nord a Sud. Aficionat empordanès, no pateixis. A Sant Carles de la Ràpita tot són facilitats. Apart de recórrer pocs quilòmetres d’autopista i gastar-te dos duros en peatges et faran pagar només 15€ pel partit. Una ganga.

 

Anar al futbol de Tercera, el que vindria a ser la primera categoria estatal (la primera per la cua, és clar. I no pretenc despreciar una categoria que molts ens estimem, sinó que és una realitat, potser, incòmode per a molts), costa més que una entrada de cinema. Et costarà més que el vermut del diumenge. I què faràs, aficionat? Doncs aniràs al cine, i al migdia faràs el ritual: braves, vermut/cerveseta.

 

El futbol t’agrada, però a un preu just. T’agrada el Barça, però no t’agrada que l’entrada més barata et costi 60€; multiplica-ho si vols anar amb la familia. El futbol ens encanta, ens apassiona. Però fins a un cert punt.

 

El futbol al nostre país, tan i tan sobredimensionat en l´última dècada, no s’ha adaptat als nous temps. O millor dit: la immensa majoria de directius no han sabut (o no han volgut: jo sóc més partidari d’aquesta segona opció) adaptar-se al futbol català del segle XXI.

 

Ni als jugadors es paga les mateixes quantitats que es pagaven abans, ni l’aficionat et pagarà alegrement 10-15€ per una entrada d’un partit de Tercera divisió. O comptes amb una massa social important (i aquí vull incloure també a equips de Segona B com Lleida, Olot o Europa, aspirant a pujar a la categoria de bronze) o et trobaràs, jornada rere jornada, el teu camp buit.

 

I què prefereix, senyor directiu? Un camp buit i la caixa pràcticament buida per quatre que li paguen l’entrada? O un camp que fa goig i una caixa digne al posar les entrades a 3-5€? De veritat pensa que 90 minuts de Tercera costa el que es fixa com a entrada general? Què vol? Fer caixa i veure ambient a les grades no és incompatible. Provi-ho, que segur que li funciona.

 

Aquest estiu hem vist com infinitat de partits amistosos també eren de pagament. El Ripollet-Mollet, per posar només un exemple, es pagava a 5€ l’entrada. Un amistòs entre un equip de Segona i un de Primera catalana. Amb tots els meus respectes: d’això en dic jo pixar-se sobre la gent.

 

Posem que un aficionat fidel, fidelíssim, vol anar a tots i cadascun dels partits del seu equip. Deixant de banda gasolina i peatges, quant es gastarà? 190€ pels partits a domicili (19 en total, tenint en compte que la mitjana és de 10€ per partit), més la quota de soci que paga religiosament al club dels seus amors. Posem que paga 150€ de quota anual com a soci.

 

190€ + 150€ + gasolina i peatges = de 600€, sent generosos, no baixes. Et gastaràs més de 100.000 pessetes en els nou mesos que dura la competició? O millor dit: t’ho pots permetre?

 

Definitivament, ens hem begut l'enteniment.

 

@gonzalodemelo

GolCat © copyright 2017  
Desenvolupat per QuintaLinea