#FUTBOLCAT 24/7
24 HORES AL DIA, 7 DIES A LA SETMANA
Twitter Facebook YouTube YouTube

OPINIÓ

text Fem-ho familiar
11-12-2012 22:30 per Gonzalo de Melo

Hi ha competicions que estan per sobre de les altres. Per la seva gestió econòmica, esportiva i social; les tres són imprescindibles i no es poden concebre l’una sense l’altra. I avui parlarem d’aquesta vessant, la social dins de l’àmbit de la gestió d’una competició esportiva.

La tradició esportiva ens marca que al Nadal no es juga. Que els estadis municipals romandran tancats per la festivitat nadalenca; que el dia de Nadal, el de Sant Esteve i Cap d’Any són sagrats. Ho són, de fet, en tots aquells països de marcada tradició cristiana.

Són dies de quedar-se a casa, jornades on ens trobem el típic cartell de tancat. El gimnàs, el restaurant de la cantonada... El país es paralitza. I amb ell l’esport. En el cas de la nostra Tercera, el 23 de Desembre es tanca la paradeta i fins el 6 de Gener, dia de Reis, la pilota només farà que agafar pols.

Però el més sagnant ve quan comprovem que de Primera Catalana i fins a Quarta no es jugarà fins el 13 de Gener. Tres setmanes d’aturada. Cal? Tantes es necessiten? Beneficien a algú?

Deixant de banda les tradicions religioses (que, encara que sembli mentida, això segueixen sent festivitats catòliques), mai ho entendré. Mai entendré que tot, absolutament tot, es paralitzi durant aquestes dates. I això ho expresso amb el màxim respecte sobre qualsevol tipus de tradició. És en aquests dies quan s’ha d’aprofitar al màxim el component familiar d’aquestes festes.

Al Regne Unit i als Estats Units ho han entès a la perfecció. D’una banda existeix el Boxing Day; el 26 de Desembre, Sant Esteve aquí, hi ha jornada de Lliga. El Boxing Day, a diferència del que fan a Amèrica on tot té una arrel comercial, existeix des del segle XIX en l’esfera futbolística, ja que és una tradició que es remunta a l’Edat Mitjana.

Aquesta temporada hi haurà futbol al Regne Unit el 26 de Desembre, el 29, el 30 i l’1 i 2 de Gener. El Boxing Day com la coartada tradicional i els altres dies, com als Estats Units, per motius merament comercials. El futbol és passió, el futbol és familiar. Nadal + familia = fem caixa.

Per què no prenem nota? Per què no obrim les nostres instal·lacions durant el Nadal? Per què, ja que des dels clubs s’escolten tantes queixes sobre la situació econòmica, no es plantegen pressionar a la Federació per a que es jugui també al Nadal?

Ja que ho tanquem tot durant les festes, obrim el nostre futbol. Ho agrairan els socis i aficionats que no volen quedar-se a casa, cansats per la manca de futbol i pels compromisos familiars. Però, per sobre de tots, ho agrairan els clubs, que faran caixa quan més ho necessiten.

El futbol és esport i oci. Fem-ho familiar. Omplim els nostres estadis, que ja estan cansats de les gestions tradicionals. Com molts, que ens cansem de la manca de futbol durant aquests dies.

 

@gonzalodemelo

GolCat © copyright 2014  
Desenvolupat per QuintaLinea